Egy szerzetessel tanultam együtt: 8 dolog, amire ráébresztett

Robert Piper 18 éves korában gyomorbántalmaktól és idegességtől szenvedett, így a pszichiátere, aki gyakorló buddhista volt, elküldte egy taoista szerzeteshez. Piper a férfi mellett egy hihetetlen önmegismerő utazáson vett részt, és a meditáció segítségével rövid idő alatt betegségeiből is kigyógyult.

 

Bár sok dolgot megtanult az együtt töltött idő alatt, saját bevallása szerint, van 8 igazság, amiket soha nem fog elfelejteni:

1. Addig próbálkozz, amíg el nem éred azt, amit szeretnél.

“A szerzetes mindig felhívta a figyelmemet arra, hogy legalább háromszor vagy négyszer próbáljak meg valamit, mielőtt feladnám. Ha ezek után sem sikerül az, amit elterveztem, akkor tanulnom kell az esetből, hogy a következő nehézségnél hasznosíthassam a tapasztalataimat.

Ugyanakkor mindig azt erősítette bennem: ha valamit nagyon akarunk, az előbb-utóbb valóra válik.”

2. A válasz a kérdéseidre benned van.

“A szerzetesek soha nem adnak pontos választ a tanítványaik kérdéseire addig, amíg úgy nem találják, hogy jól átgondolt, alapos tudakozódással állnak szemben. A zen buddhizmus tanítása egy egyszerű példával magyarázza meg ezt: egy négyoldalú asztal készítésekor az oktató csak azt mutatja meg, hogyan kell megcsinálni az egyik sarkot, a többire a diákoknak maguktól kell rájönniük.

Azért járnak el így, hogy felkészítsék őket a való életre, azokra a problémákra, amelyekkel nap mint nap szembe kell majd nézniük. Életünk során rengeteg új helyzettel találkozunk, olyan szituációkkal, amelyek nem kínálják fel a válaszokat – magunknak kell rájönnünk a megoldásra, és rá is fogunk jönni, hiszen a legnagyobb tanítómester bennünk van.”

3. Az igazi bölcsesség a bukásban rejlik.

“Mielőtt meditálni kezdtem volna, ha valamit nem sikerült megvalósítanom, csalódott lettem, és a végsőkig elkeseredtem. Emlékszem, 16 évesen ügynökként dolgoztam, és mindig átkozódtam, ha semmit sem tudtam eladni. A meditáció sem ment zökkenőmentesen: kezdetben nehéz volt ellazulni, de idővel megtanultam, hogyan kell elengednem magam. Napról napra többet meditáltam, mára pedig szinte a részemmé vált.

Miközben küzdünk, harcolunk, rengeteg mindent tudunk meg önmagunkról. Egyetlen dolgunk az, hogy erősebbek legyünk.”

4. Amikor meditálni kezdesz, felfedezed az ént. 

“Az ego, vagyis az én világában minden csak összehasonlítás eredménye. Fiatalkoromban a többi értékesítőhöz mértem magam, és dühös voltam, hogy nem tudok annyit eladni, mint ők. Ez a fajta összehasonlítás azonban nem vezet jóra: magunkat hibáztatjuk mindenért, sőt, depresszióba is zuhanhatunk.

Amikor meditálni kezdtem, módszeresen elkülönítettem magamban azt az ént, amely ezeket a káros méricskéléseket végzi. Azonosítottam és elzártam magamtól, így ma már olyan életet élek, amelyet nem az ego irányít.”

5. Egyszerre kell könyörületesnek és rugalmasnak lennünk.

“A szerzetes egészen addig nem volt hajlandó velem találkozni, amíg legalább háromszor fel nem hívtam. Nem tetszett ez a módszer, hiszen akárhányszor kerestem, soha nem vette fel. De ilyen a való élet is. Hányszor kérsz meg valakit valamire, vagy hányszor hívod fel, mire sikerül megbeszélned vele egy adott dolgot? Számtalanszor.

A legtöbben önmagukat hibáztatják, ha valami nem sikerül elsőre. Bár gyűlöltem, hogy olyan sokat kellett az oktatóm után járnom, visszagondolva már tudom, ez az élet legfontosabb tanítása. Egy taoista mondás szerint: Kívül légy pamut, belül viszont acél. Nekem ez annyit jelent: légy könyörületes, de ne gyenge.”

6. A türelem erény. 

“A szerzetes mindig megváratott. Előfordult, hogy a tanórák előtt fél óránál is többet vártam rá, ha pedig vacsorázni mentünk, minimum egy órát késett. Mindig rettegtem ezektől a tétlenül eltöltött, üres percektől, mert nem tudtam, vajon mit gondolhatnak rólam azok, akik látják szerencsétlenkedéseimet.

Egy idő után azonban már nem idegeskedtem emiatt – sőt, az életem egyik területe miatt sem rágtam le a tíz körmömet. Nem borultam ki, ha kicsivel többet kellett várnom a buszra, vagy egy étel nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Türelmes lettem, a türelem pedig a belső nyugalom ajándéka.”

7. Nincs “ön”, nincs ellenség.

“Félelmeinket, aggodalmunkat, bizonytalanságunkat a bennünk lévő ellenség okozza. Ha hagyod, hogy az “ön” uralkodjon rajtad, akkor az életed minden területe negatív irányba fog változni. A legnagyobb probléma az, hogy az “ön” és az én között egyenlőségjelet teszünk.

Hányszor történt már meg olyan, hogy valamit a félelmeink miatt nem tettünk meg? Gondolkozz el rajta, hogy a fölösleges bizonytalanság mennyire gátol meg abban, hogy boldog legyél. Ha legyőzöd a belső ellenséget, akkor a külvilágban sem lesz senki, akitől félned kellene.”

8. A boldogság belülről jön – és kívülről. 

“Ismertem egy buddhista orvost, aki minden reggel, mielőtt elkezdett volna a pácienseivel foglalkozni, meditált. Ő volt a legkiegyensúlyozottabb és legboldogabb ember, akivel valaha találkoztam. Azzal, hogy megtalálta a belső harmóniáját, képes volt másokra is pozitívan hatni.

Nekünk is arra kell törekednünk, hogy boldogok legyünk, és ezt a boldogságot meg tudjuk osztani másokkal. A szerzetes mindig azt mondta: Mindenkinek van egy célja, vagy küldetése az életben.

A boldogságot magunkon belül, a célt viszont kívül kell megtalálnunk.”

innen: Pozitív Nap

Forrás: tinybuddha.com


Hét év szerencse vár, ha a cikk megosztása után gördítesz lejjebb!


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Ha hiszel a angyalokban, és abban, hogy igenis léteznek és mindig körülöttünk vannak  segítő szándékukkal, oszd meg ezt a cikket!


Gyógyító szöveges meditáció, segítségével beindíthatóak a test öngyógyító folyamatai. A test vagy a lélek betegsége esetén használd minden nap, mert csodákra vagyunk képesek!


Különleges energiákat közvetítő zenékért iratkozz fel a csatornára, és nyomd meg a piros csengőt az értesítésekért itt! KATTINTS IDE!


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz spirituális csoportunkhoz itt:
TESTI BETEGSÉGEK LEHETSÉGES LELKI OKAIVAL FOGLALKOZÓ CSOPORTUNK

Csatlakozz Szép idézetek, versek, képek, eredeti csoportunkhoz itt:

SZÉP IDÉZETEK, VERSEK, KÉPEK EREDETI CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

ZUGLÓI THAI BOX AKADÉMIA HIVATALOS FACEBOOK OLDALA ITT

ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL