Érdekes személyiségteszt: mit árul el rólad a tudatalattid?

Sok mindent elárulnak tudattalanunkról azok a szavak, gondolatok, amelyek egy “előhívó szó” hatására, megfontolás nélkül törnek elő. Ez az asszociációs teszt ezen az alapon működik.

Mi kell hozzá? Papírra, ceruzára lesz szükséged, csendes szobára és nyugalomra szintén. Fontos, hogy az adott kérdésekre érkező válaszokon ne gondolkozz sokáig, írd le nyugodtan azokat a hangulatokat, képeket, színeket, szavakat, amelyek elsőre az eszedbe jutnak. Ne félj, rossz válasz nincs.

1. feladat

Írd le egymás alá azt a három állatot, amelyik a legkedvesebb neked. Figyelem, a sorrend fontos! Első helyre azt az állatot írd, amelyiket a legjobban szereted, és így tovább.

2. feladat

Írd le, mi jut eszedbe az erdőről. Írhatsz csak szavakat felsorolásszerűen, de kerek mondatokat is. Ahogy jólesik.

3. feladat

Írd le, milyen a tenger. Hasonlóképpen a második feladathoz, mindegy, hogy megfogalmazott mondatokat, vagy csak szavakat írsz.

4. feladat

Nevezz meg egy forró italt. Írd le, milyennek érzed, milyennek látod ezt az italt. Írd le, szereted-e, és milyen gyakran fogyasztod, fogyasztanád legszívesebben.

5. feladat

Képzelj el egy fehér falat. Mi jut eszedbe róla? Írd le!

Elemzés

Csak akkor szabad elolvasnod, ha már elkészültél a válaszokkal!

1.A három kedvenc állatod

Az első állat, amit megneveztél, azt mutatja, milyennek látnak téged a többiek, persze természetesen a te tudattalan megítélésed szerint. Pontosabban: úgy gondolod, hogy amilyen tulajdonságokkal rendelkezik az általad elsőként megnevezett állat, olyan tulajdonságokat látnak benned az ismerőseid.

Ha például elsőnek az oroszlánt írtad, akkor szerinted téged bátornak, erősnek, félelmetesnek, előkelőnek, királyinak, elegánsnak látnak. Ha viszont a nyulat írtad elsőnek, akkor az az érzésed, hogy a nyúl jellemzőivel illetnek téged, vagyis gyávának, fürgének, ugribugrinak tartanak.

Fontos az elemzésben, hogy te mit gondolsz arról az állatról, amit megneveztél. Ha például a nyulat írtad, de a nyúlról eszedbe se jut a gyávaság, csak a pihepuhaság, a kedvesség, akkor ezeket a tulajdonságokat vedd figyelembe.

Ha a választott állat tulajdonságaival nem vagy megelégedve, (mert például az oroszlán ereje, fölénye taszít téged, és nem elkápráztat), akkor úgy véled, a környezeted nem olyannak lát, amilyennek szeretnéd. A második állat a sorodban azt mutatja, milyen vagy valójában. (A saját tudattalanod megítélése szerint!) Ha például ide a sast írtad, akkor te a sas tulajdonságaival jellemzed magad.

Érdemes megfigyelni, hogy az első két állat miben hasonlít, és miben különbözik egymástól, hiszen az megmutatja, hogy a saját magad-, illetve a környezeted által rólad kialakított kép mennyire van összhangban. Ha ez az összhang hiányzik, az önértékelési problémákra utal.

Izgalmas belegondolni, milyen érzelmeket kelt benned a második állat gondolata. Szeretetreméltó, mint egy kutya? Vérengző, mint a tigris? Félelmetes, mint az orrszarvú? Utálatos, mint a hiéna? Szabad, mint a pillangó? Ugyanezek az érzelmek jelennek meg benned, amikor önmagadról gondolkodsz. Ha az állatod nem eléggé szeretetre méltó, akkor nagy feladat előtt állsz. Meg kell szerettetned magad önmagaddal. Ha másképp nem megy, hát szakember segítségét kell kérned.

A harmadik állat azt jelzi, milyen szeretnél lenni. Ha a második és harmadik állatot összehasonlítod, és jellegükben, tulajdonságaikban nagyjából egyeznek, akkor az azt mutatja, hogy összességében elégedett vagy magaddal. Ha viszont merőben ellentétei egymásnak, akkor el kell gondolkozni azon, miért nem vállalod fel azt a szerepet, amiben jól érzed magad.

Ha például a második állat egy oroszlán, a harmadik pedig egy cinke, akkor sürgősen szabadulj meg a vezetői beosztásodtól, és keress magadnak egy sokkal szabadabb, kötetlenebb munkát, amiben kedves és kicsi lehetsz, és szabadon röpködhetsz. Ha a második állatod kisegér, a harmadik viszont párduc, akkor olyan élethelyzetre vágysz, amiben megmutathatod fenséges erődet, de ez e pillanatban nem így van, mert elnyomottnak, megalázottnak, picinek érzed magad.

2. Milyennek látod az erdőt?

Az erdő a családod szimbóluma. A család a legfontosabb bázisunk, ahol harmóniában, szeretetben, nyugalomban lehetünk. Onnan valók a gyökereink, onnan táplálkozunk energiával. Ezért nagyon fontos, hogy milyen kapcsolatban állunk vele. Ha a te erdőd összességében félelmetes, sötét, ijesztő, akkor abból nagyon szomorú következtetéseket lehet levonni a családodra nézve.

Figyeld meg, volt-e út a sötét rengetegben. Ha igen, az azt jelenti, hogy látsz lehetőséget arra, hogy kijuss ebből a helyzetből. (Ha nincs út, meg kell keresned. Mindig, mindenből van kiút.) Ha sötét, ijesztő erdőt látsz, de aztán derengő napfényt észlelsz, és a fákon keresztül ki lehet látni egy gyönyörű tisztásra, az jelentheti a rossz emlékekkel teli gyerekkort, amiből eljutottál egy mostani szerető, derűs családba (férj, gyerekek, stb.)

Ha az erdődbe besüt a nap, az a derű, az optimizmus, az erő jelképe. Ha egy csermely, vagy patak is csordogál benne, mindenképpen jelen van a szeretet. Érdemes megnézni, milyen évszak uralkodik az erdődben. A legpozitívabb nyilván a tavasz vagy a nyár, de ha kellemes, romantikus érzelmek kísérik, a másik két évszakból sem lehet negatív dolgokra következtetni.

3. Milyennek látod a tengert?

A tenger, a víz a szeretet szimbóluma. A tengered képzetéből arra következtethetsz, milyen kapcsolatban állsz a szeretet érzésével. Ha számodra a tenger félelmetes, haragos, akkor valószínűleg hiányzik az életedből a szeretet-kapcsolat. Ha viszont ringató, gyönyörű, végtelen, akkor a te szívedben jelen van a szeretet végtelensége, gyönyörűsége. Őrizd is meg.

4. Melyik a te forró italod?

A forró ital a szexhez való hozzáállásodat szimbolizálja. Ha a te italod például a forró csoki, és a jellemzésedben azt írtad, hogy mert édes, izgalmas illatú, bódító, felmelegítő, akkor ugyanezekkel jellemzi a tudattalanod a szexet. Minél különlegesebb italt választottál, annál inkább törekszel a nem hétköznapi helyzetekre.

Ha az italod rossz ízű, esetleg mérgező, akkor ott valami szexuális trauma állhat a háttérben.

5. Mi jutott eszedbe a fehér falról?

Ez talán a legizgalmasabb szimbólum. A fehér fal ugyanis a tudattalanunkban a halált szimbolizálja. Az emberek általában passzolják ezt a kérdést, (pszichológiai szakszóval kifejezve hárítják), mert még a tudattalanuk sem akar, mer a halál tényével szembe nézni.

Ha a fehér faladat átfestetted más színűre, vagy letakartad egy képpel, vagy faliszőnyeget akasztottál rá, akkor te is azok közé tartozol, akik félnek a halál gondolatától, épp ezért hárítják a kérdést. Ha a fehér fal számodra riasztó, akkor a halál is riaszt téged.

Ha a fehér fal képzete kíváncsiságot, békességet, szeretetet indított el benned, akkor spirituális alkat vagy, aki elfogadja, a helyén kezeli a halál tényét. Azok, akik akár tudatosan, akártudattalanul az öngyilkosság lehetőségét fontolgatják, gyakran érzik úgy, hogy szeretnének a fal mögé kerülni, vagy átjutni a túloldalára. Ilyen esetben szakember segítsége szükséges.

Akinek meghalt egy közeli hozzátartozója, erre a kérdésre gyakran látja azt, hogy az illető a fal mögött van, és szeretettel hívogatja, várja őt. Ilyenkor érdemes lenne gyászmunkát tartani, vagyis végleg feldolgozni, lezárni az elveszített hozzátartozó halála okozta fájdalmat, akár pszichológus segítségét kérve.

Tesztünket csupán szórakoztatás céljából ismertettük, nem szabad belőle messzemenő következtetéseket levonni!

innen: http://www.ujkorklub.hu


Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz keresztény gondolatok csoportunkhoz itt:
KERESZTÉNY GOLDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

És a végén itt a kedvenc humor oldalunk is:
ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL