A határozott nők kiherélik a férfiakat?

„A férfiak általában nehezen viselik a határozott nőket, inkább odébbállnak, mintsem lefejtsék róluk a páncéljukat.”

A Bomlás című pszichológiai thrilleremben áll a fenti gondolat. Egy kezdő írónő és egy férfiprostituált – akiről később kiderül, hogy tévképzetekkel terhelt, őrült figura – bizarr kapcsolatának történetét az olvasók 2014-ben az év legjobb szórakoztató irodalmi regényének választották, ezért Aranykönyv díjban részesült.

A múlt héten, a szerzői Facebook-oldalamon újra megosztottam az ominózus gondolatot, meglepően sok reakció érkezett rá, amiből azt a következtetést vontam le, hogy a probléma égető. A kommentek alapján a határozott nőknek valóban nehezített pálya a társkeresés. Mi lehet az oka annak, hogy a férfiak az esetek többségében inkább elkerülik a határozott nőket?

Jól tudom, méhkasba nyúlok, de azért, hogy párbeszéd indulhasson el a témában, megteszem. 

Talán előrébb jutunk abban, hogy a címben feltett kérdésre igen vagy nem a válasz.

Első körben azon gondolkoztam el, mik is a határozott nő ismérvei. Karakán? Kiáll a saját igaza mellett? Fontosnak tartja a karrierjét? Végül arra jutottam, hogy azokat a tulajdonságokat, amiket az emberek általában a „határozott nőkre” használnak, muszáj külön csoportokra osztanom. Még mielőtt néhányan elhajítanák a követ: a jellemzőket természetesen szubjektív szemlélettel válogattam, minden ember egyedi, senkit nem lehet kategorizálni, általánosítani, és mindig vannak kivételek. Illetve kivételes kapcsolatok.

Azok a nők, akiknek meggyőződésük, hogy mindent jobban tudnak a férfiaknál – és ezt nem átallanak fennhangon hirdetni –, hiába gondolják magukról, hogy határozottak, valójában okoskodók. Nyilván rossz tapasztalatok sora farag hasonló személyiséget, de őszintén szólva nem csodálkozom azon, ha az okoskodók elől fejvesztve menekülnek a férfiak. Ki kíváncsi a folyamatos hülyézésre? Az a férfi pedig, akit hülyézni lehet, nyilvánvalóan nem az adott nőtípushoz illő. Kérdés persze, hogy van-e olyan férfi, aki megfelelhet az elégedetlenkedőknek. Van olyan, aki elég jó? Azt hiszem, hogy igen kevés lehet, hiszen a „minden férfi hülye” életszemlélettel csiszolt elvárásoknak képtelenség megfelelni. Irány arccal a boldogtalanság felé! Irány a magány! Vagy a „ketyeg a biológiai órám” feloldással irány egy beletörődéseken alapuló kapcsolat!

A beletörődő boldogság hazugság

Forrás: Thinkstock

Persze lehet esküvő, gyerek és kacsalábon forgó palota… De a beletörődő boldogság hazugság, aminek hosszú távon válás, alkoholizmus és ki tudja még, mi az eredménye… (Jó sötét jövőkép, remélem, nincsen igazam.) 

Aztán vannak azok a nők, akik a férfitársadalom nagy részéhez képest túlképzettek, vagy magas pozíciót töltenek be a munkahelyükön. Őket is általában a határozott nők közé soroljuk, pedig ez nem feltétlenül igaz. Persze a vezető szerep erős kezet követel, de ez az attitűd nem feltétlenül szivárog át a magánéletébe. Szóval esetükben nem a határozottsággal, sokkal inkább a férfiak természetével van a baj, ritkán toleráljuk a kisebbségérzetet. Értem, a nőknek ez nevetséges indok, hiszen nem a beosztásba, hanem a személyiségbe kell beleszeretni, de ettől még ez így van. A nőnél alulképzettebb és/vagy „sikertelenebb” férfi általában elmenekül, esetleg élősködik. (Igen, vannak kivételek…) A nőnél képzettebb és/vagy „sikeresebb” férfi pedig rendre inkább olyan behódoló partnereket keres, akinek nincsenek magas elvárásaik. (Igen, tudom, ebben az esetben is vannak kivételek…)

Azt hiszem, ezen a ponton el is érkeztünk a téma velejéhez.

A férfi szereti a nyugalmat és a szabadságot. Ezért általában olyan nőt keres, aki ugyan „rendelkezésére áll”, de ezt fordítva nem követeli. Sok férfi szereti, ha a nő a befolyása alatt áll, és csüng minden szaván.

Ha függ tőle. Nos, erre a valóban határozott nő nem alkalmas. Sokkal tudatosabb, tisztában van a világban elfoglalt helyével, nem hagyja, hogy uralkodjanak felette. Tudja, hogy a szerelem, a kötődés vagy az elköteleződés nem egyenlő a teljes behódolással, és ez így van jól. A női határozottság nagyon mai tulajdonság, és mint minden, ami friss, újszerű, komoly kitartást követel. De hiszem, és tudom, hogy vannak olyan férfiak, akik képesek partnerként kezelni a nőket. Akik kiszolgálószemélyzet helyett társat látnak a nőben. Csak meg kell találni egymást – és az egyensúlyt. Nem szabad hagyni, hogy a kudarcok letörjék a lelkesedést! És ez mindkét nemre igaz.

Férfitársaim, a határozott nők nem azok, akik az okoskodásukkal az őrületbe kergetnek! Ha bajuk van velünk, nem a fejünkhöz vágják, hanem partnerként megbeszélik velünk, ám ezt teljesen jogosan fordítva is elvárják. Az egyenlőségre törekednek. A határozott nők szellemesek, szórakoztatóak és kreatívak – az élet minden területén, így az ágyban is. A határozott nő nem generálja – de el sem kerüli –, hanem megoldja a problémákat, a legjobb az, ha ezt a férfival közösen teheti. Végül, de nem utolsósorban: egy férfi sem válik kitartottá, ha a partnere sikeresebb nála a munkájában.

A címben foglalt kérdésre a válaszom tehát: a határozott nő nem heréli ki a férfit, sőt az élet legtöbb területén inkább felszabadítja. Vannak olyan élethelyzetek, amikor a férfi jogosan érezheti, hogy a női elvárásoktól görcsbe rándul a gyomra, de úgy vélem, olyankor elsősorban magával kell elszámolnia. Nem a nővel leszámolnia.

http://www.life.hu