Hol találhatunk megfelelő esti mesét?

Esti mese a nyugodt álmokért

A meséknek fantasztikus hatásuk van a gyermekek lelkére, ezért mindenképp fontos, hogy naponta legalább egyszer hangozzék el egy kedves, tanító vagy épp szórakoztató történet. Erre pedig mi is lehetne jobb alkalom, mint az esti lefekvés ideje. Az esti mesélés ugyanis jóval több annál, mint ha a gyerek meghallgat egy történetet. A mese segíthet abban, hogy nyugodt legyen a gyerkőc álma,
lecsendesedjen az elméje, de a családi kapcsolatok erősítésében és összeghangolásában is nagy szerepe lehet.

Amikor azt mondjuk egy gyereknek, hogy itt a lefekvés ideje, bizony sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a gyerkőc még nem kész mentálisan erre. Fel van pörögve, akár az egész napos játéktól, akár az esti fürdéstől, a lényeg, hogy ő még közel sem érzi magát annyira fáradtnak, hogy ágyba bújjon, és belépjen az álmok birodalmába. Ebben lehet segítségünkre a mese, illetve az esti meseolvasás.
Számos relaxáló mese létezik, de hagyományos mesékkel is elérhetjük, hogy a gyerkőc elméje lecsendesedjen, és nyugodtan aludhasson reggelig. De mégis hogyan? Nos, ehhez két lényeges lépésre van szükség: egy esti rituáléra, és egy megfelelő mesére.

Esti rituálék a meseolvasáshoz

Amikor azt mondjuk, hogy az esti meseolvasás több a mese puszta meghallgatásánál, akkor sokan nem is értik, mire is gondolunk igazából. Pedig csak gondoljuk végig, hogyan is szoktunk mesét olvasni este a gyerkőcnek. Összekuckolunk a kanapén vagy az ágyban, összebújunk, gyerkőc anya
vagy apa ölébe, és így kezdődik a mese. Néha elcsattan egy puszi vagy egy kis simogatás, ez pedig nagyban segíti a gyerkőcöt abban, hogy elengedje a benne lévő feszültséget, átadja magát a mese varázsának, és az elméje elérje azt a nyugodt állapotot, ami segít neki a gyors elalvásban. Amikor esti rituáléról van szó, nem kell nagy dolgokra gondolni. Elég csak annyi, hogy kialakítunk apróbb szokásokat, mielőtt elolvasnánk a mesét. Hova ül a gyerek, hova a szülő? Ágyra, kanapéra? A gyerkőc a szülő ölébe bújuk, esetleg csak az ölébe hajtja a fejét? Ki választ mesét? Ezek mind apróságok, de segítenek abban, hogy a meseolvasás valóban segítse az esti elalvást, és a nyugodt álmokat.

Hol találhatunk megfelelő esti mesét?

A másik sarkalatos kérdés a mese. Elméletben bármilyen mese megfelelő lehet az esti altatáshoz, ám azért nem árt végiggondolni, különösen a nagyobb gyerkőcök esetében, hogy mi az, ami felpörgeti, és mi az, ami lenyugtatja. Ha a gyerkőcöt alapvetően felpörgeti a meseolvasás, akkor érdemes relaxáló mesét keresni estére. De hol találhatunk megfelelő mesét? Egyrészt a könyvesboltok polcain, másrészt viszont az online térben. Vannak olyan online mesegyűjtemények, mint a Meskete.hu is, melyek több ezer mesét tartalmaznak, amelyek közül válogathatunk.
A Meskete.hu egy különleges oldal, ahol hazai meseírók több ezer meséje és több száz hangosmeséje található meg. Különböző kategóriákban keresgélhetünk, nemcsak állatos, lányos vagy fiús meséket találunk, de élethelyzetekre vonatkozó, tanulságos vagy ismeretterjesztő meséket is, és persze van Esti mese mesekategória is.