Milyen típusai vannak az érzelmi zsarolásnak?

A legtöbb emberrel valószínűleg előfordult már, hogy céljai elérése érdekében kisebb trükkökhöz fordult: egy kis szempilla rebegtetés, véletlenül elejtett célzások… de hol határ?

Az érzelmi zsaroló gyengéd és érzékeny embernek tartja magát. Mindig törekszik a népszerűség és a közkedveltség elérésére, de miután az emberek a szívükbe zárták kimutatja a foga fehérjét. Bár zsarolásai nem feltétlenül tudatosak, lehet, hogy szándékán kívül áll, mégis megteszi. Az ilyen típusú emberek rosszul viselik a megpróbáltatásokat és a csalódásokat. Úgy gondolják, hogy aki érvényesíteni tudja akaratát mások fölött, annak hatalma van. Önmagukat mártírként tüntetik fel, közben az igazi szenvedő fél a zsarolt személy. Azokat az embereket lehet zsarolni akik, úgy érzik, minél többet adnak, annál többet kapnak az élettől, ily formán megkönnyítik a zsaroló dolgát. A zsarolók közt is vannak különbségek, de ha időben nem látunk át a szitán, komoly lelki sérüléseket okozhatnak áldozataiknak.

 

A zsarolók főbb típusai:

Szankcionáló típus:

Ez a fajta zsaroló a félelem érzet keltésére játszik. Pontosan vázolja elvárásait, és azoknak a nem teljesülésével járó büntetéseket-különféle megvonások. A másik fél érzéseivel cseppet sem foglakozik, inkább azt próbálja bizonyítani, hogy milyen sivár nélküle az élet. Csak úgy lehet megoldani a helyzetet, ha legyőzzük a félelmet.
Tipikus mondatok: „Ha nem raksz rendet a szobádban nem foglak szeretni, és nem viszlek el a vidámparkba.” , „Ha nem tanulsz meg főzni, elhagylak.”

Önbüntető típus:

Aki rendszeresen önmagát ostorozza, az a másikban keltett bűntudattal próbálja elérni céljait. Sokszor a zsaroló egy nem létező betegségre hivatkozik, hogy a másik szociális érzékenységére hasson. Az áldozat könnyen belerokkanhat ebbe a nem létező felelősségbe.
Tipikus mondatok: „Tudod, hogy gyenge a szívem. Ha nem sikerül a nyelvvizsgád, biztos a mentők visznek el, mert én azt a szégyent nem tudnám elviselni.”

Áldozat típus:

Az áldozatot játszó zsaroló típus szintén bűntudat keltésre játszik, mint az önmarcangoló, csak éppen nem mondja ki nyíltan mit is szeretne, csupán célzásokat ejt el. Így áldozatának, nemcsak hogy bűntudata lesz, de még ki is kell találnia, hogyan tegyen zsarolója kedvére.
Tipikus mondatok: „Elmehetsz a haverjaiddal szórakozni, persze. Majd egyedül eltévézgetek meg ilyesmi. Sajnos a csajok nem érnek rá, mert a férjeikkel vannak. Lehet, hogy vennem kéne egy macskát, legalább valaki hozzám bújna esténként.”
Így az áldozatnak két választása van: vagy otthon marad és haragszik a feleségére, hogy kimaradt egy jó kan buliból, vagy elmegy a haverokkal és pocsékul érzi magát, hogy feleségét egyedül hagyta.

Provokátor típus:

Ebbe a kategóriába kifejezetten a szép nők szoktak tartozni. Egy széles bájmosoly kíséretében megemlítik áldozatuknak, hogy ha kívánságuk teljesül, csodálatos jutalomban lesz részük, ezáltal szép reményeket ébresztenek. Olyan ez, mint amikor a kutya futtató versenyeken az agarak előtt elhúzzák csalit, hogy minél gyorsabban fussanak.
Tipikus mondatok: „Ha megkapnám azt a szép piros sport autót, én olyan, de olyan boldog lennék, hogy biztosan a nyakadba ugranék és össze-vissza csókolnálak”

Ábrándkeltő típus:

Az ilyen személy egyértelműen a hiúság felébresztésével viszi véghez akaratát. Egy jól irányzott bók sok mindenre képes. Az áldozat egyből kötelességének fogja érezni, hogy bizonyítsa, hogy megérdemli mindezt, sőt még többet is.
Tipikus mondatok: „Mondtam már, hogy milyen szép és kifejező szemed van? Egyébként arra gondoltam szívem, hogy elvihetnél egy luxusnyaralásra.”
Ebben az esetben az áldozatnak meg kell tanulnia ellenszolgáltatás nélkül fogadni a bókokat.

Forrás: Ezoterikus.hu


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a Pozitív gondolatok oldal friss híreiről, akkor menj a Facebook oldalunkra, klikkelj a “Követed” gombra, majd állítsd be a “Megjelenítés elsőként” opciót. Ellenkező esetben a Facebook nem biztos hogy megjeleníti számodra az oldalunk tartalmát!


Ha hiszel a angyalokban, és abban, hogy igenis léteznek és mindig körülöttünk vannak  segítő szándékukkal, oszd meg ezt a cikket!


Rontás elleni védelemért használd a Hamza kezet, amelyről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz:

kattints ide–> Elhoztuk életedbe a védelmező Hamzát, Isten kezét. Fogadd szeretettel és add tovább! <– kattints ide

Csatlakozz motivációs csoportunkhoz itt:
POZITÍV GONDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

Csatlakozz spirituális csoportunkhoz itt:
TESTI BETEGSÉGEK LEHETSÉGES LELKI OKAIVAL FOGLALKOZÓ CSOPORTUNK

Csatlakozz Szép idézetek, versek, képek, eredeti csoportunkhoz itt:

SZÉP IDÉZETEK, VERSEK, KÉPEK EREDETI CSOPORT

Csatlakozz kedvenc Facebook csoportunkhoz itt:
VIP MOTIVÁCIÓS FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz Spirituális gondolatok csoportunkhoz itt:
ANGYALI GONDOLATOK CSOPORTUNK

Csatlakozz kedvenc Angyali csoportunkhoz itt:
ANGYALVARÁZSLAT FACEBOOK CSOPORTUNK

Csatlakozz keresztény gondolatok csoportunkhoz itt:
KERESZTÉNY GOLDOLATOK FACEBOOK CSOPORT

És a végén itt a kedvenc humor oldalunk is:
ANYÁM BOROGASS FACEBOOK OLDAL